Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masivní konstrukce domu

Různé způsoby výstavby dřevostaveb ovlivňuje především zvolený konstrukční systém a další použité materiály. V případě našeho domu se jedná o stavbu z prefabrikovaných panelů, jejichž základem je nosná konstrukce z masivních smrkových trámů vyplněná tepelnou izolací.  Pokud uvažujete o dřevostavbě, jsou vaše možnosti, co se týká vnějšího vzhledu, prakticky neomezené. Dřevostavbami jsou dnes originální moderní domy, vícepatrové budovy i bytové komplexy, u kterých by dřevěné srdce nikdo nehledal. Zároveň však narůstá počet staveb, u nichž je dřevo jako základní konstrukční prvek odhalitelné na první pohled. Sruby a roubenky již dávno nejsou stavěny jako sezónní a rekreační objekty, ale jejich majitelé si celoročně užívají jedinečnou atmosféru bydlení s vůní dřeva. Vrací se tak ke způsobu výstavby a bydlení prověřeného staletími, avšak s využitím moderních poznatků a technologií. Stejně tak jako se jednotlivé dřevostavby liší vzhledově, liší se i způsob jejich výstavby a míra využití dřeva v poměru k dalším použitým materiálům. Základem jsou různé typy konstrukčních systémů, které sofistikovaně využívají vlastnosti dřeva jako jedinečného stavebního materiálu. Přestože i v případě dřevostaveb rozlišujeme mezi lehkými konstrukčními systémy (např. prefabrikované panely s masivní nosnou konstrukcí vyplněnou izolací) a těžkými dřevěnými skelety, obecně jsou všechny konstrukční systémy využívající dřevo – v porovnání s klasickými zdícími materiály - označovány jako lehké. Kromě mnoha již dříve zmiňovaných výhod jsou tedy jejich předností i nižší nároky na nosnost základů domu.

Typy konstrukčních systémů dřevostaveb

V současnosti existují zhruba dvě desítky základních konstrukčních systémů dřevostaveb, z nichž jsou však u nás ve velké míře rozšířeny jen některé typy. Nejčastěji se setkáváme se stavbami složenými z prefabrikovaných částí a prvků a se stavbami založenými na tzv. systému Two by four, za nimiž následují stavby srubové a roubené. Těžké dřevěné skelety, ideální pro více podlažní bytové domy, administrativní budovy i průmyslové stavby, jsou u nás v porovnání s ostatními evropskými zeměmi využívány jen minimálně. Stejně tak je tomu i v případě hrázděných domů, které se těší velké oblibě u našich západních sousedů (Německo). Stavby z masivních dřevěných komponentů z vrstveného lepeného dřeva jsou na našem trhu v podstatě novinkou a teprve čas ukáže, zda si dokáží získat přízeň místních stavitelů.

Prefabrikované panely sendvičového typu

Patrně nejrozšířenějším způsobem výstavby dřevostaveb u nás jsou domy montované z prefabrikovaných panelů se sendvičovou skladbou. Skladba a tloušťka stěn i jejich technické parametry se u každého výrobce určitým způsobem liší, základ konstrukce však vždy tvoří nosný dřevěný rám vyplněný tepelnou izolací.Hlavními výhodami tohoto typu konstrukčního systému je rychlost výstavby daná předvýrobou v kontrolovaných podmínkách výrobních závodů, což je zároveň zárukou kvality složení a zpracování panelů, a menší tloušťka stěn než u masivních staveb za současného dosažení parametrů nízkoenergetických i pasivních domů.
Zdroj: https://www.ceskestavby.cz/jak-se-stavi-drevostavba/drevostavby-steny-stavba-domu-6865.html