Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konstrukce podlah

 

Jak efektivně vybrat podlahu:

Přestože konstrukci podlahy obvykle tvoří několik vrstev (podkladní, izolační, roznášecí), největší pozornost věnujeme výběru pohledové (nášlapné) vrstvy podlahové krytiny, která se díky svému vzhledu může stát dominantním prvkem místnosti. Základem podlahy je kvalitní podkladová vrstva, která zajistí její tvarovou stálost a zároveň slouží ke korekci případných nerovností (u systému suchých podlah je přípustná nerovnost max. 2 mm na 1 m).Následující izolační vrstva chrání podlahu proti tepelným ztrátám, přenosu hluku a otřesům. V místnostech se zvýšenou vlhkostí (koupelna, prádelna) je třeba počítat také s dodatečnou hydroizolací. Nejčastěji se jako podlahová izolace používají desky z pěnového polystyrenu nebo minerální vata, setkat se můžeme i s lehčeným betonem nebo polystyrenbetonem.

Skladba podlahové konstrukce v přízemí:
1. Podlahová krytina, 10 mm (v případě masivní dřevěné podlahy více) – podlahová krytina plní funkci estetickou, mechanickou (odolnost povrchu) a tepelnou (dotykovou). Dle preferencí zákazníka může být pokládka podlahové krytiny součástí úplné nebo částečné  dodávky na klíč nebo si zákazník zajistí materiál i pokládku sám. 
19096-536584-1_a1.jpg2. Podlahové dílce Fermacell, 25 mm – Fermacellové desky plní mechanickou a zátěžovou funkci, podepírají podlahovou krytinu a přenáší užitné zatížení na spodní vrstvy podlahové konstrukce. Jejich mimořádnou předností je vysoká požární odolnost. Desky z pěnového polystyrenu – podlahová izolace
3. Vyrovnávací podsyp Fermacell, 60 mm – sušený minerální granulát sloužící ke korekci případných nerovností základové desky, jeho předností je mnohostranné použití, požární odolnosti, nízká hmotnost a snadné použití.

4. Podsyp zvyšuje zvukovou a kročejovou neprůzvučnost a současně slouží jako tepelná izolace. 
Parozábrana, cca 0,250 mm fólie – parozábrana chrání podlahovou konstrukci před průnikem vlhkosti ze základové desky.

Zdroj: https://www.ceskestavby.cz/jak-se-stavi-drevostavba/konstrukce-podlah-19096.html