Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konstrukce střechy a střešní krytiny

Mnohem zásadnější než vzhled je však kvalitní návrh a realizace střešního systému, které zajišťují správnou funkci střechy. Bez ní by nebylo obývání domu prakticky možné. Jak moc důležitou roli v našem životě hraje střecha při vnímání pocitu domova a zázemí jasně vystihuje přirovnání, že nikdo by nechtěl „přijít o střechu nad hlavou.“ Pultová střecha umožňuje plnohodnotné využití patra, což ocení především odpůrci značně snížených a šikmých stropů klasického podkroví. Domy s moderními pultovými střechami se však nehodí do vesnického prostředí a do oblastí, kde stavební nebo památkový úřad povoluje pouze konkrétní typ střechy a často i střešní krytiny.
Střešní krytina
Kromě pultových střech, opatřených velkoformátovou krytinou z ocelového plechu potaženého umělou hmotou, jsou střechy rýmařovských domů standardně pokrývány betonovými střešními taškami ve standardních a příplatkových barvách a typech dle aktuálně platného modelu a sortimentu výrobce. 

Vaznicový krov 
Krov slouží jako nosná konstrukce střechy, která přenáší zatížení způsobovaná střešní krytinou, vlastní tíhou a povětrnostními vlivy (sněhem, větrem) do nosných stěn a jejich prostřednictvím do základů domu. Konstrukce krovu závisí na velikosti a typu stavby a na rozměrech, sklonu a tvaru střechy. Tradičním a nejčastěji využívaným materiálem pro stavbu krovu je dřevo, setkat se však můžeme také s ocelovými nebo železobetonovými konstrukcemi. Konstrukci krovu našeho domu tvoří vaznicová soustava složená z vaznic (vodorovné trámy nesoucí krokve) a krokví (svislé trámy nesoucí latě a kontralatě) z jehličnatého dřeva, zpevněných zavětrováním z ocelové pásoviny.